kurczak curry z mleczkiem kokosowym

kurczak curry z mleczkiem kokosowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Patra1
Robiłam pierwszy raz, ale nie ostatni:) Bardzo smaczne, sycące i kolorowe danie. W przepisie, który dostałam, były trzy kolory papryk, akurat nie było w sklepie zielonej,więc kupiłam zieloną fasolkę. Dodałam od siebie też marchewkę i kalafiora:)

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zółta
  • połowa opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • połowa opakowania mrożonego kalafiora
  • 1 opakowanie curry
  • połowa puszki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Pierś kroimy w paseczki

  2. Obtaczamy w curry (wsypujemy całe opakowanie), odstawiamy na pół godziny do lodówki

  3. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju i odkładamy do rondelka

  4. Zuzia wolała wieprzowinkę :D

  5. Cebulę kroimy, szklimy na maśle i odkładamy

  6. papryki kroimy w paseczki

  7. moja papryka była niezadowolona :)

  8. paprykę podsmażamy na maśle i odkładamy do rondelka

  9. To samo robimy z marchewką, fasolką i kalafiorem

  10. Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i podlewamy nieco wodą, dusimy do zmięknięcia warzyw,ok 20 min.

  11. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe oraz śmietanę, solimy i gotujemy jeszcze chwilkę. Danie najlepiej smakuje z ryżem.
    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 08 kwietnia 2015
Pięknie pokazany cały proces gotowania, najbardziej rozbroiła mnie Zuzia i niezadowolona papryka, coś nowego i... Czytaj całość »
Pięknie pokazany cały proces gotowania, najbardziej rozbroiła mnie Zuzia i niezadowolona papryka, coś nowego i ciekawego jako dodatek do przepisu, super, bardzo mi się podoba taki akcent :)
Potrawa na bank smaczna, ale żeby ocenić muszę najpierw ją zrobić, pozdrawiam :)
nulka0616 14 kwietnia 2015
Bardzo dobre,polecam. Pies jest the best;)
Konto usunięte 01 maja 2015
Danie prezentuje się bardzo smacznie:) Ładnie pokazane etapy jego wykonania,a dodanie mleczka kokosowego to... Czytaj całość »
Danie prezentuje się bardzo smacznie:) Ładnie pokazane etapy jego wykonania,a dodanie mleczka kokosowego to świetny pomysł.Używam go też w swojej kuchni. Piesek jest bardzo sympatyczny:))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zółta
  • połowa opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • połowa opakowania mrożonego kalafiora
  • 1 opakowanie curry
  • połowa puszki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól do smaku
Składniki