Kurczak curry

Kurczak curry
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Dziś zapraszam na danie kuchni indyjskiej. Jest zdecydowane w smaku, bardzo aromatyczne. Z tego względu lubimy zjeść je jedynie raz na jakiś czas. :-) Najlepiej pasuje do ryżu.

Składniki

  • 500g filetów z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • przyprawa curry (do smaku, około 2 łyżeczki)
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra
  • olej
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, por w plastry, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki.

  2. Filety podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia, obsypujemy przyprawami: 1 łyżeczką curry, szczyptą soli, pieprzu i papryki ostrej. Dodajemy warzywa, dusimy do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą.

  3. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy pozostałe curry i przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Składniki
  • 500g filetów z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • przyprawa curry (do smaku, około 2 łyżeczki)
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra
  • olej
  • natka pietruszki
Składniki