Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Tuszkę kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie natrzyj z zewnątrz i od środka solą, pieprzem, curry i olejem. Włóż do brytfanny, podlej bulionem drobiowym. Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 190 st.
Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki. Młode cebulki oczyść, posiekaj.
Rodzynki przebierz, opłucz. Wsyp do naczynia z podpieczonym kurczakiem. Dodaj kawałki jabłek oraz cebulkę. Całość podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz w tej samej temperaturze jeszcze 35 minut.
Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut, a następnie podziel na porcje. Powstały podczas pieczenia sos z kawałkami jabłek, cebulą oraz rodzynkami przełóż do rondla. Zalej śmietaną, krótko razem ogrzewaj.
Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej upieczone mięso. Podawaj, np. z ziemniakami.
czas ok. 90 min; porcja – 350 kcal, cena 2,70 złŹródło: Świat kobiety