Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak chimichurri to mięso marynowane w mocno ziołowym sosie z natki pietruszki. Marynata jest też świetnym sosem, który nadaje żywego i świeżego smaku. Grillowane mięso jest delikatne i rozpływające się w ustach. Całość robi się szybko, jeśli pominąć czas marynowania. Będzie wspaniałym urozmaiceniem, zwłaszcza jeśli klasyczny kurczak znudził się już tobie i twojej rodzinie. Świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu czy grillowanych warzyw.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 59
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 59
Składniki
Przygotuj sos. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj i włóż do miski. Czosnek posiekaj oraz rozgnieć nożem. Dołóż go do natki. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i całość bardzo dobrze wymieszaj. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotuj kurczaka. Mięso oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Posyp kurczaka solą oraz połową przygotowanego wcześniej sosu chimichurri. Mięso dobrze natrzyj i odłóż po przykryciem do lodówki na co najmniej 15 minut, choć najlepiej będzie smakował po całej nocy marynowania.
Rozgrzej grilla lub patelnię grillową na średnim ogniu. Smaż mięso z każdej strony przez ok. 5-7 minut, kiedy temperatura wewnętrzna osiągnie 75 st. Celsjusza w najgrubszym miejscu. Gotowego kurczaka odkładaj na talerz i polewaj pozostałym sosem chimichurri. Kurczaka chimichurri podawaj od razu po przygotowaniu, z dodatkiem skrobiowym oraz ulubioną sałatką.