Kurczak bez kości faszerowany mięsem mielonym i grzybami

Kurczak bez kości faszerowany mięsem mielonym i grzybami
> 5-6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
avatar Autor: Kasio
Przepyszny, soczysty kurczak bez kości choć pracochłonne danie

Składniki

  • Kurczak
  • Mieso mielone 500 g
  • Grzyby leśne lub pieczarki 300 g
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 1 szt
  • Jaja 2 szt
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Mielona papryka
  • Majeranek
  • Tymianek
  • Lubczyk
  • Ser żółty 100 g
  • Pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Umytego kurczaka trybujemy i wyciągamy kości starając się nie uszkodzić skóry.
    Następnie go solimy i przyprawiamy czosnkiem oraz papryką mieloną.

  2. Farsz:

    Grzyby smażymy z cebulą, przyprawiamy na patelni.
    Ostygnięte grzyby łączymy z jajkiem, bułką, kostkami sera żółtego, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i dużo zielonej pietruszki. Doprawiamy do smaku i faszerujemy tym kurczaka.

  3. Kurczaka spinamy wykałaczkami i wiążemy sznurkiem spożywczym.
    Całość smarujemy solą i papryką po czym wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem. Pierwszą godzine pieczemy pod przykryciem a następnie odkrywamy pieczeń i przysmażamy skórkę ok 30 min.
    Można w tym czasie posmarować ją ajwarem.

    Gotowego kurczaka kroimy jak szynkę. Smakuje bardzo dobrze na zimno i na ciepło.

Składniki
  • Kurczak
  • Mieso mielone 500 g
  • Grzyby leśne lub pieczarki 300 g
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 1 szt
  • Jaja 2 szt
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Mielona papryka
  • Majeranek
  • Tymianek
  • Lubczyk
  • Ser żółty 100 g
  • Pieprz, sól
Składniki