Kurczak BBQ z imbirem - wg Jamie'go Olivier'a

Kurczak BBQ z imbirem - wg Jamie'go Olivier'a
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Danie inspirowane przepisem Jamie'go Olivier'a - z małą modyfikacją :) Przepyszne, złociste skrzydełka w słodkim i wyrazistym sosie BBQ.

Składniki

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 4 cm korzeń imbiru
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 dymka
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Korzeń imbiru ścieramy na tarce (możemy użyć też suszonego imbiru - 1/2 łyżeczki), cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę dymki odkrajamy i odkładamy a pozostałą cebulkę również kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub kroimy w drobną kosteczkę.

  2. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy keczup, ocet winny, miód, sos sojowy, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wszystko starannie mieszamy.

  3. Ze skrzydełek z kurczaka odcinamy lotki, przekładamy do miski i dokładnie nacieramy je z każdej strony marynatą.

  4. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 2h (najlepiej na całą noc).

  5. Po zamarynowaniu przekładamy skrzydełka wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - na złoto (ok. 45 min).

  6. Gdy kurczak będzie już złoty, wyjmujemy go z piekarnika i przekładamy na talerz. Marynatę przekładamy na patelnię i blendujemy na gładki sos. Dodajemy łyżkę masła, podgrzewamy i mieszamy, aż masło sie rozpuści.

  7. Skrzydełka układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy posiekaną natką dymki.

  8. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 07 listopada 2016
Pysznie <3
Składniki
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 4 cm korzeń imbiru
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 dymka
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
Składniki