kurczak à la méditerranéenne

kurczak  la mditerranenne
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: camellia
méditerranéenne...smaki miedzykontynentalne...morze miedzy Europa,Afryka i Azja,czesc O.Atlantyckiego:itd itd...Ciesn.Gibraltarska....

Składniki

  • 1 duzy kurczak(podzielony w kawalki i przyprawiony wedlug uznania)
  • 10 malych cebulek (pokrojonych w cwiartki )
  • 1 duza czerwona papryka(pokrojona w duza kostke)
  • 4 zabki czosnku(pokrojone w piorka)
  • 4 duze pomidory (pokrojone w kostke)
  • sok z 1 duzej pomaranczy
  • oliwa z oliwek
  • swiezy tymianek
  • czarne oliwki
  • sol i pieprz

Przygotowanie

  1. kurczaka pokroic w kawalki...zamarynowac wedlug uznania...w tym czasie przygotowac sos

  2. sos:cebulke,papryke usmazyc na oliwie z oliwek dodac czosnek i pomidory,polac sokiem z pomaranczy

  3. oddzielnie podsmazyc na zloty kolor kawalki kurczaka...dodac sos,podlac odrobina wody,posolic i popieprzyc...wstawic do piekarnika 185° na 45min. dodac oliwki i podpiec jeszcze 10min...posypac swiezym tymiankiem...dodatek,buleczki drozdzowe z oliwkami i suszonymi pomidorami

Komentarze do przepisu (4)

jolka 24 października 2010
...kurczak wygląda bardzo apetycznie, mam nadzieję, że smakuje równie dobrze. Do ulubionych :)
Pistacja 13 listopada 2010
Mój mąż będzie zachwycony takim kurakiem:)
jagodka213 09 stycznia 2011
Wyglada pysznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 duzy kurczak(podzielony w kawalki i przyprawiony wedlug uznania)
  • 10 malych cebulek (pokrojonych w cwiartki )
  • 1 duza czerwona papryka(pokrojona w duza kostke)
  • 4 zabki czosnku(pokrojone w piorka)
  • 4 duze pomidory (pokrojone w kostke)
  • sok z 1 duzej pomaranczy
  • oliwa z oliwek
  • swiezy tymianek
  • czarne oliwki
  • sol i pieprz
Składniki