Kulki ziemniaczane smakują jak pierogi ruskie :-)

Przepis dnia 2020-01-28
Kulki ziemniaczane smakują jak pierogi ruskie :-)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Dzisiaj polecam pyszne, chrupiące kulki ziemniaczane o smaku pierogów ruskich. Idealne na obiad czy jako szybka przekąska. Wszystkie dzieci uwielbiają ten smak, nawet niejadek się skusi ;-) Jeżeli nie lubisz lepić pierogów, ten przepis ci się spodoba. Smacznego !!!

Składniki

  • Ziemniaki ugotowane 500 g.
  • Twaróg półtłusty 250 g.
  • jajka 2 szt.
  • Ser zółty 2 plasterki.
  • Cebula 2 szt.
  • Papryka słodka mielona 2 szczypty.
  • Bułka tarta do panierowania.
  • Mąka do panierowania.
  • Olej 500 ml.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Najlepiej do tego przepisu sprawdzą się ziemniaki ugotowane dużo wcześniej, muszą być zimne. Do dużej miski wrzucamy twaróg i ugniatamy tłuczkiem, następnie podsmażoną wcześniej cebulkę na oleju, olej należy odlać od cebuli.
    Kolejno dorzucamy ziemniaki, 1 żółtko jajka, solimy, pieprzymy i całość ugniatamy na jednolitą masę, a następnie mieszamy z serem żółtym pokrojonym w drobną kostkę.
    Z powstałej masy robimy kulki jednakowej wielkości, nie powinny być większe niż czubata łyżka do herbaty.

  2. Pozostałe jajka solimy, pieprzymy i mieszamy z papryką.
    Bułkę i mąką wsypujemy do osobnych misek.

    Powstałe kulki obtaczamy w mące, w jajku a następnie w bułce.
    Rozgrzewamy mocno głęboki olej i partiami wrzucamy kulki.
    Smażymy aż się delikatnie zarumienią, wyciągamy łyżką cedzakową i gotowe !!!

Komentarze do przepisu (3)

ewka16 24 stycznia
ha, ale fajne "ruskie"kulki :))
KulinarnaChwila 28 stycznia
Super przepis :)
rosynka 28 stycznia
Pyszne kuleczki!
Składniki
  • Ziemniaki ugotowane 500 g.
  • Twaróg półtłusty 250 g.
  • jajka 2 szt.
  • Ser zółty 2 plasterki.
  • Cebula 2 szt.
  • Papryka słodka mielona 2 szczypty.
  • Bułka tarta do panierowania.
  • Mąka do panierowania.
  • Olej 500 ml.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
Składniki