Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kulki w morelowym ponczu"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 295
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 295
Składniki
W rondelku rozgrzewamy 150 ml wody, wrzucamy kostkę drobiową, zmiażdżony czosnek, estragon i połowę masła. Gotujemy 2 minuty. Kruszymy bułkę. Wszystko mieszamy. Studzimy.
W tym czasie zalewamy morele 60 ml gorącej wody i wódką. Kroimy paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Wyciskamy sok z pomarańczy. Odstawiamy. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy wystudzony bulion z bułką. Wbijamy jajko. Przyprawiamy pieprzem. Formujemy kulki i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i resztę masła. Smażymy klopsiki i wykładamy na talerz.
Na tłuszcz po smażeniu wrzucamy cebulę, paprykę, morele. Smażymy 5 minut. Mieszamy. Pod koniec wlewamy wodę, w której moczyły się morele, i sok z pomarańczy. Przyprawiamy miodem, chilli, solą i pieprzem. Gotujemy. Wkładamy klopsiki. Podgrzewamy i podajemy.
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji ok. 3,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 149 kcal Białko 19 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 8,5 g.Źródło: Rewia