Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kuleczki ryżowe na ostro"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać ryż, chwilę prażyć, zalać dwoma szklankami wody, osolić i ugotować. Dodać połowę startego sera, wymieszać i wystudzić.
Do ostudzonego ryżu dodać zioła, posiekane chili, jajko, biały ser i resztę żółtego. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Uformować kulki wielkości moreli i obtaczać je w bułce tartej. Olej wlać do wysokiego naczynia, rozgrzać. Smażyć kulki ryżowe na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Podawać z makaronem, udekorowane ziołami.
ok. 65 minut
Gdyby masa ryżowa wyszła za sucha, można dodać jeszcze jedno jajko. Z kolei jeśli jest zbyt wodnista, pomoże jej trochę bułki tartej.Źródło: Twoje Imperium