Kuleczki mięsne z makaronem

Kuleczki mięsne z makaronem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Małe mielone kotleciki zatopione w pysznym warzywnym sosie.

Składniki

  • Składniki na kuleczki:
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • Składniki dodatkowe:
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie makaronu rurki
  • Papryka żółta
  • Papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • 15 dag sera żółtego
  • Kostka rosołowa

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na kuleczki mięsne przekładamy do miski , wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
    2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

  2. 3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym maśle.
    4. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórki, dodajemy kostkę rosołową. Podlewamy ½ szklanki wody i chwilę gotujemy.
    5. Mąkę rozrabiamy z musztardą oraz śmietaną i hartując wlewamy do sosu.
    6. Następnie dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser i mieszamy do chwili rozpuszczenia się sera.

  3. 7. Na koniec dodajemy makaron oraz mięsne kuleczki.
    8. Gotowe.
    9. Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 25 stycznia
Ale smakowicie wyglada!
Składniki
  • Składniki na kuleczki:
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • Składniki dodatkowe:
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie makaronu rurki
  • Papryka żółta
  • Papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • 15 dag sera żółtego
  • Kostka rosołowa
Składniki