Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kule nadziewane kaszanką"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3121
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3121
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Składniki
Farsz: cebulę obieram, siekam. Smażę na oleju na szklisto. Dodaję kaszankę wyjętą z osłonki. Smażę razem 5-7 minut. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem i majerankiem.
Ciasto: ziemniaki przeciskam przez praskę albo mielę w maszynce do mięsa. Mieszam z mąką, szczyptą soli oraz jajkiem. Zagniatam gładkie ciasto. Odrywam po kawałeczku. Robię placuszki. Nakładam na nie po porcji farszu. Mocno zlepiam brzegi i formuję kule.
Kluski wkładam do posolonego wrzątku. Gotuję ok. 5 minut od momentu wypłynięcia (razem ok. 20 minut). Wyjmuję. Boczek kroję w kostkę, wysmażam go na chrupko. Polewam kluski. Danie dekoruję natką.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Naj