Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy placek – quiche"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3092
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 228
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3092
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 228
Składniki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i włóż do lodówki na ok. 60 min. Ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty, spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papie rem do pieczenia, wsyp kilka garści fasoli. Piecz 15 min w temp. 180°C.
Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz. 3 papryki pokrój w kostkę, pozostałe w paski. Umytą cukinię ze skórką pokrój w kostkę. Cebulę oraz umyty szczypior drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, smaż ok. 5 min. Do warzyw dodaj posiekany szczypior, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Do rozmąconych jajek dodaj śmietankę oraz zioła prowansalskie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Warzywa rozłóż na podpieczonym spodzie, zalej masą śmietanowo-jaje czną. Piecz ok. 45 min w temp. 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia na wierzchu ułóż paski papryki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie