Kruche i delikatne polędwiczki wieprzowe

Przepis dnia 2019-01-16
Kruche i delikatne polędwiczki wieprzowe
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kate85
Prosty przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie własnym.

Składniki

  • 2-3 polędwiczki wieprzowe
  • 2 cebule cukrowe
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. -polędwiczki oczyścić z białych błonek, umyć i osuszyć

    -cebule obrać i posiekać w kostkę

    Następnie :

    -marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami

    -selera pokroić w poprzek w plasterki

  2. Polędwiczki wieprzowe ułożyć w naczyniu, z każdej strony oprószyć solą oraz pieprzem i obłożyć pokrojoną cebulą. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki do zamarynowania - najlepiej na całą noc.

  3. Zamarynowane polędwiczki wyjąć z cebuli, oprószyć mąką pszenną i obsmażyć z każdej strony na gorącej patelni z niewielką ilością oliwy na rumiano. Następnie polędwiczki przełożyć do naczynia, w którym będą się dusiły - trzymać w cieple.
    Na tą samą patelnię wlać 1 łyżkę octu jabłkowego, cały czas mieszając odparować przez ok. 30s. Następnie dodać miód, rozmieszać i wsypać cebulę, startą marchew i posiekanego selera naciowego, poddusić kilka minut, a następnie wlać ok. 1/2szklanki wody lub bulionu, można doprawić solą oraz pieprzem. Całość zagotować i przełożyć warzywa do polędwiczek.
    Na koniec dodać posiekany koperek, naczynie szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z potrawą z piekarnika, nie zdejmować pokrywy i pozostawić jeszcze na ok. 10-15 minut.

    Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości ok. 1cm, układać na półmisku udekorowanym sałatą i polać sosem z pod pieczenia mięsa. Do polędwiczek podawać ziemniaki tłuczone z koperkiem, całe ziemniaki z wody lub ryż ugotowany na sypko.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (31)

Nevermore 14 stycznia 2019
Mniamuśnie wygląda ten talerzyk, a polędwiczka przesmaczna. Super delikatne i soczyste mięso, pycha :D
Foty jak... Czytaj całość »
Mniamuśnie wygląda ten talerzyk, a polędwiczka przesmaczna. Super delikatne i soczyste mięso, pycha :D
Foty jak zwykle klasa :)
Docherro 14 stycznia 2019
Cudowne i te pyszne dodatki:)
babcitereskiciasta 15 stycznia 2019
Bardzo apetycznie wygląda danie.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2-3 polędwiczki wieprzowe
  • 2 cebule cukrowe
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
Składniki