Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krucha tarta z brzoskwiniami"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 106
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 71
Prosty przepis na niezwykle smaczne krążki cebulowe. Do ciasta prócz mąki i p...
Odsłon: 127
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 106
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 71
Prosty przepis na niezwykle smaczne krążki cebulowe. Do ciasta prócz mąki i p...
Odsłon: 127
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałeczki masło, 8 dag cukru i jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Wystudzone ciasto rozwałkować na placek (śr. 32 cm). Formę do tarty (śr. 26 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Spód i boki wylepić ciastem. Przykryć pergaminem i suchymi ziarnami fasoli (grochu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier i ziarna fasoli, odstawić do wystudzenia.
Brzoskwinie odsączyć na sicie z zalewy. Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Twarożek utrzeć z jogurtem, 5 dag cukru, sokiem i skórką z cytryny. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie wymieszać ją z masą jogurtową. Tężejący krem rozsmarować na spodzie tarty. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Brzoskwinie pokroić na cząstki. Ułożyć na wierzchu tarty. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wylać na brzoskwinie. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
Czas : ok. 105 minut bez chłodzenia.Źródło: Życie na gorąco