Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krucha tarta orzechowa"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1696
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 31
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1584
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1696
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 31
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1584
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Posiekać 6 dag masła z cukrem pudrem, szczyptą soli i 4 dag mąki. Gdy zbiją się w grudki, dodać żółtko i wlać mleko. Szybko zagnieść rękoma. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut. Orzechy makadamia zrumienić na patelni bez tłuszczu, zdjąć, przestudzić, a potem grubo posiekać razem z orzechami laskowymi. Ciasto rozwałkować na placek o śr. 23 cm.
Okrągłą foremkę posmarować tłuszczem i poprószyć mąką. Wylepić ciastem. Przykryć pergaminem i suchymi ziarnami fasoli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut.
Pozostałe masło utrzeć ze szczyptą soli oraz 12,5 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbić jajka. Dodać 7 dag mąki, miód i orzechy. Dobrze wymieszać. Tartę wyjąć z piekarnika. Usunąć pergamin i fasolę. Na spodzie rozsmarować masę orzechową. Piec jeszcze 40-45 minut w 175°C.
Jabłka umyć, osuszyć, z miąższu powycinać kuleczki. Skropić je sokiem cytrynowym. Pozostałe kawałki jabłek zetrzeć na tarce.
W garnku stopić 2 łyżki cukru. Wrzucić rozdrobnione jabłka (starte i kuleczki), mieszać, aż dokładnie pokryją się karmelem. Podlać je 400 ml cydru. Doprowadzić do wrzenia. Pozostały cydr wymieszać z proszkiem budyniowym. Wlać do gotujących się jabłek. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, wystudzić. Podawać jako dodatek do tarty.Źródło: Życie na gorąco