Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Królik ze śliwkami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 148
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 148
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Od sprawionego królika oddzielić udka. Warzywa umyć i pokroić. Tuszkę królika zrumienić w piekarniku. Zalać piwem i litrem wody, dodać warzywa i przyprawy. Gotować 2 godziny na małym ogniu.
Wyjąć królika, sos przecedzić przez sito i zostawić jeszcze na ogniu, by trochę odparował.
Śliwki namoczyć. Udka ponacinać, wysmarować od wewnątrz musztardą, pieprzem, solą, nadziać śliwkami. Zrumienić na patelni, piec w piekarniku 20 minut.
Do sosu wrzucić tabliczkę czekolady, karmel zrobiony z 4 łyżek cukru i kilka suszonych śliwek. Polać nim mięso i podawać.
Jeśli mamy czas, królika można namoczyć przez kilka godzin w marynacie z piwa, soli, pieprzu i ziół. Przesiąknie ich smakami.
ok. 180 minŹródło: Twoje Imperium