Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Królik w marynacie"
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 279
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 665
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 279
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 665
Składniki
Mięso podziel na porcje, tymianek oraz rozmaryn posiekaj. Oliwę wymieszaj z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami. Przypraw solą oraz pieprzem. Przygotowaną marynatą natrzyj porcje królika, obłóż plasterkami cebuli. Owiń mięso w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.
Przełóż mięso wraz z sosem i cebulą do żaroodpornego naczynia (lub brytfanki). Nakryj naczynie. Piecz ok. 80 minut w temp. 180°C. W trakcie pieczenia polewaj mięso białym winem oraz sosem z pieczenia (jeśli nie masz wina pod ręką, skrapiaj go oliwą). 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso pięknie się zrumieniło.
Przed podaniem udekoruj pieczyste listkami bazylii. Serwuj z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz wiosenną surówką. Do marynaty możesz dodać łyżeczkę miodu, który podkreśli jej smak.
Czas przygotowania 100 min, ilość porcji 8, cena za porcję 3,80 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie