Królik Sierra Norte

Królik Sierra Norte
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Espanol2011
Hiszpański specjał

Składniki

  • królik, 1
  • oliwa z oliwek Extra Virgen Baena, 1 szklanka
  • wino, 1 szklanka
  • czosnek, 1 główka
  • tymianek, 1 gałązka
  • oregano, 1/2 łyżeczki
  • cebula, 1/2
  • mielona papryka, 1 łyżeczka
  • pomidor, 1
  • liść laurowy
  • sól
  • woda

Przygotowanie

  1. Pokroić królika i umieścić go w glinianym garnku z oliwą, ale jeszcze nie stawiać na ogniu.

  2. Dodać drobno pokrojony czosnek, cebulę i pomidora oraz pozostałe składniki, oprócz wina i wody. Następnie doprawić. Postawić garnek na ogniu i podsmażyć wszystko. Dodać wino i ponownie podsmażyć. Dolać wody.

  3. Gotować aż do wyparowania wody. Ilość wody zależeć będzie od czasu, którego będzie potrzebowało mięso do zmięknięcia.

Składniki
  • królik, 1
  • oliwa z oliwek Extra Virgen Baena, 1 szklanka
  • wino, 1 szklanka
  • czosnek, 1 główka
  • tymianek, 1 gałązka
  • oregano, 1/2 łyżeczki
  • cebula, 1/2
  • mielona papryka, 1 łyżeczka
  • pomidor, 1
  • liść laurowy
  • sól
  • woda
Składniki