Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Królik na winie z chorizo i ciecierzycą"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 1103
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 174
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 613
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 1103
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 174
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 613
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, posiekać. Rozmaryn i tymianek opłukać, osuszyć.
Z kiełbasy chorizo (hiszpańska kiełbasa wieprzowa mocno doprawiana papryką; można ją kupić w sklepach delikatesowych) zdjąć osłonkę, pokroić w plasterki. Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą. W brytfance rozgrzać oliwę, zrumienić na niej kiełbasę. Kiełbasę wyjąć i na tym samym tłuszczu podsmażyć kawałki królika. Dodać cebulę, czosnek, marchewkę, rozmaryn i tymianek. Chwilę smażyć. Podlać rioją (hiszpańskie czerwone wino) i bulionem. Dołożyć jagody jałowca, listki laurowe, pomidorki koktajlowe, suszone śliwki i podsmażoną kiełbasę.
Brytfankę wstawić do piekarnik rozgrzanego do 200°C. Piec 1,5-2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Pół pęczka natki pietruszki i kilka gałązek bazylii opłukać, osuszyć, oderwać listki. Gotowe danie posypać ziołami. Serwować z kawałkiem bagietki.
Czas przygotowania: około 135 minutŹródło: Życie na gorąco