Królik duszony w winie i śmietanie, pyzy

Królik duszony w winie i śmietanie, pyzy
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
W poszukiwaniu inspiracji i ciekawych smaków niekoniecznie trzeba uciekać aż na drugi koniec świata. Zaciekawił mnie temat królika. Nigdy wcześniej nie jadłem dania z królika i już to było wystarczającym powodem, żeby spróbować. Zawsze wyszukuję kilka przepisów. Wyciągam z nich to, co można najlepszego i… tworzę kolejny. A do tego „żelazne kluski”, których smak pamiętam jeszcze z rodzinnego domu… Całość wyszła nieźle, bo rodzinny obiad smakował wszystkim przy stole. Wam również polecam.

Składniki

  • Królik:
  • królik tusza (lub comber i udźce)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • Śmietana 30% - 400 ml
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 2 łyżki soli
  • pieprz (młynek)
  • kilka łyżek masła do smażenia (najlepiej klarowanego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Pyzy:
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
  • do 0,5 kg mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Królik:

    Jeśli mamy całą tuszę dzielimy ją na części. Jeśli kupiliśmy w częściach – przechodzimy dalej…

    Myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

    Nacieramy nim królika. Następnie obficie solimy i posypujemy papryką wędzoną.

    Obsypujemy jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem, i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki.

    Po tym czasie rozgrzewamy na patelni masło i obsmażamy wszystkie części królika po kilka minut z każdej strony.

    Podlewamy winem, dodajemy jeszcze rozmarynu i dusimy. Czas zależy od twardości mięsa. Od godziny do trzech. Oczywiście w tym czasie obracamy królika kilkukrotnie, żeby poddusił się równomiernie.

    Jeśli mięso będzie już dość miękkie wlewamy śmietanę i dusimy jeszcze do momentu, aż śmietana będzie miała konsystencję gęstego sosu.

  2. Pyzy:

    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
    Surowe ziemniaki ścieramy na tarce, jak na placki ziemniaczane. Następnie na sicie rozkładamy bawełnianą lub lnianą ściereczkę (może być też gaza), przekładamy na nią starte ziemniaki i odciskamy z płynu. Płyn zlewamy a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków.

    Obie części ziemniaków przekładamy do miski, dodajemy szklankę mąki ziemniaczanej i wyrabiamy. Uzyskana masa powinna się kleić do rąk. Jeśli efekt nie jest zadowalający, to można dodać więcej mąki ziemniaczanej.

    Jeśli ktoś ma obawy czy kluski wyjdą takie jak trzeba, może dodać jajko. Wyjdą wtedy na pewno, ale jest to już odstępstwo od tradycyjnego przepisu na „żelazne kluski”.

    Z uzyskanego ciasta formujemy kluski i odkładamy na deskę posypaną mąką.

    W garnku gotujemy wodę. Solimy i wrzucamy kluski. Gotujemy kluski jeszcze kilka minut po wypłynięciu.

  3. Na talerz wykładamy królika, pyzy i całość polewamy uzyskanym sosem śmietanowym.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 14 czerwca 2017
Dla mnie mega! <3
Facet_w_kuchni 14 czerwca 2017
Dzięki :-) Pozdrawiam.
Bellapi 16 czerwca 2017
pysznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Królik:
  • królik tusza (lub comber i udźce)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • Śmietana 30% - 400 ml
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 2 łyżki soli
  • pieprz (młynek)
  • kilka łyżek masła do smażenia (najlepiej klarowanego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Pyzy:
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
  • do 0,5 kg mąki ziemniaczanej
Składniki