Królik duszony w warzywach

Królik duszony w warzywach
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: asia67
nie przepadam za mięsem z królika, ale tak przyrządzone smakuje naprawdę dobrze

Składniki

  • nogi z królika 2 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler kawałek
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • sól, pieprz, sos sojowy
  • rozmaryn, tytmianek
  • olej

Przygotowanie

  1. 1. nogi można przekroić na 2 części, warzywa obrać i pokroić, mięso posolić, polać sosem sojowym, obłożyć warzywami, wstawić na noc do lodówki,
    2. rozgrzać olej, z mięsa usunąć warzywa, obsmażyć na rumiano, przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać rozmaryn i tymianek, dusić ok 60 min, po tym czasie dodać warzywa, dusić do miękkości, w razie potrzeby dolać wody, jak mięso będzie prawie miękkie należy odparować płyn, zestaw warzyw może być oczywiście różny, ja wybrałam te, które najlepiej lubię,



    smacznego

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 15 października 2017
Już dawno po obiedzie, ale skusiłbym się jeszcze na taki talerzyk ;)
Fonka 15 października 2017
Pyszne, kiedyś robiłam królika w ten sposób, mięso delikatne i bardzo dobre:)
Składniki
  • nogi z królika 2 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler kawałek
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • sól, pieprz, sos sojowy
  • rozmaryn, tytmianek
  • olej
Składniki