krokiety ziemniaczane z wędzoną makrelą

Przepis dnia 2021-05-28
krokiety ziemniaczane z wędzoną makrelą
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Krokiety ziemniaczane z dodatkiem wędzonej makreli, doprawione cytryną i ziołami. Można wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu.

Składniki

  • ziemniaki mączystej odmiany - 400 g
  • wędzona makrela (obrana ze skóry i ości) - 250 g
  • skórka otarta z cytryny - 1 łyżka
  • koperek - pół pęczka
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • jajko - 1 szt
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić. Zostawić na kilka minut na durszlaku żeby odparowały. Przełożyć z powrotem do garnka, utłuc, ostudzić.

  2. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekać, wrzucić do wystudzonych ziemniaków, dodać kawałki makreli i skórkę cytrynową. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

  3. Z masy formować krokiety, układać na tacy. Włożyć na około godzinę do lodówki.

  4. Po tym czasie krokiety obtaczać w lekko ubitym jajku i tartej bułce. Smażyć na średnim ogniu na rumiano. Pysznie smakują z surówką z młodej kapusty.

Komentarze do przepisu (5)

Dariusz-D 11 maja
To danie mnie zaskoczyło,ale wygląda imponująco. Czy to premiera, czy już wcześniej
Pani... Czytaj całość »
To danie mnie zaskoczyło,ale wygląda imponująco. Czy to premiera, czy już wcześniej
Pani przyrządzała?
Skuszę się z pewnością.
Gratuluję :-)
KulinarnaChwila 12 maja
Pyszności :)
agafia 12 maja
Dziękuję. Takie krokiety czy kotlety ziemniaczane z rybą robiłam wiele razy, jednak z wędzoną makrelą po raz... Czytaj całość »
Dziękuję. Takie krokiety czy kotlety ziemniaczane z rybą robiłam wiele razy, jednak z wędzoną makrelą po raz pierwszy i zapewniam, że nie ostatni bo były pyszne. Pozdrawiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki mączystej odmiany - 400 g
  • wędzona makrela (obrana ze skóry i ości) - 250 g
  • skórka otarta z cytryny - 1 łyżka
  • koperek - pół pęczka
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • jajko - 1 szt
  • bułka tarta do panierowania
Składniki