Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krokiety z zielonym nadzieniem"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
<strong>Jadwiga Kwiek z Zakliczyna</strong>
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i solą. Mleko miksuję z jajkami i stopniowo dodaję mąkę. Gdy powstanie gładkie, lejące ciasto, odstawiam je na 15 minut.
Jarmuż myję i wycinam grube części liści. Obgotowuję go w gorącej wodzie, dokładnie odcedzam i kroję na wąskie paski. Cebulę kroję w małą kosteczkę i delikatnie rumienię na oleju. Dokładam jarmuż i podsmażam kolejne 5 minut, mieszając i doprawiając do smaku. Zostawiam do ostygnięcia.
Smażę naleśniki na odrobinie oleju. Z tej porcji ciasta powinno wyjść 6 dużych naleśników. Nie muszą być bardzo cienkie. Na każdy kładę najpierw plaster szynki, potem część farszu, a na koniec plasterek sera. Zwijam naleśniki na kształt krokieta (tak przygotowane można odłożyć w zamkniętym naczyniu i usmażyć je później). Krokiety panieruję w jajku i bułce, smażę na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.Źródło: Tina