Krokiety z wątróbką i papryką

Krokiety z wątróbką i papryką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marek123
To danie jest dla smakoszy podrobów.

Składniki

  • 0,5 kg. wątróbki ( wieprzowa lub drobiowa )
  • 0,5 kg. papryki
  • 100 g. sera żółtego
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. FARSZ:
    Wątróbkę myjemy i podgotujemy a następnie pokroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy na maśle a potem dodajemy pokrojoną wątróbkę i wszystko razem dusimy około 15 min. Odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu wszystko mielimy i przyprawiamy według własnego smaku. Paprykę myjemy i osuwamy z środka nasiona a potem kroimy w drobną kostkę. Na patelnię dajemy troszkę masła i wody oraz pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.
    NALEŚNIKI:
    Mąkę,mleko, 2 jajka, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli dokładnie wymieszamy i pieczemy naleśniki. Jak są ciepłe to nakładamy farsz i zawijamy w kształt krokietów. 2 jajka rozbijamy dobrze i otaczamy w nim krokiety a potem w bułce tartej i smażymy aż się nam zarumienią z obu stron. SMACZNEGO..........

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 23 września 2015
ciekawy przepis,ile krokietów wyszło z tych składników?
marek123 26 września 2015
Wyszło 9 krokietów a naleśniki były wielkości 20 cm.
Składniki
  • 0,5 kg. wątróbki ( wieprzowa lub drobiowa )
  • 0,5 kg. papryki
  • 100 g. sera żółtego
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • 1 łyżka masła
Składniki