Krokiety z pieczarkami

Przepis dnia 2020-01-11
Krokiety z pieczarkami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: ciacho50
Bardzo smaczne, polecam :)

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 2 jaja, mała łyżeczka soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki, olej do smażenia
  • farsz;
  • 500 g. pieczarek, 200 g. sera żółtego
  • 4 cebule, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, sól do smaku, olej ok. dwie łyżki

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wykonasz 20 sztuk krokietów.

    Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać w misie blendera. Usmażyć.

    Cebulę obrać i pokroić w grubsza kostkę. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Jeżeli są czyste, wystarczy tylko wypłukać i nie trzeba obierać.
    Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać pokrojone pieczarki i przyprawy.
    Farszu nie smażymy długo, nie możemy dopuścić, aby pieczarki skurczyły się mocno. Po puszczeniu wody, wyłączamy grzanie. Odlewamy nadmiar wody i studzimy.

    Do wystudzonych warzyw dodajemy starty ser żółty.

    Formujemy krokiety, każdy obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy.

    Smacznego.

Składniki
  • 1 litr mleka
  • 2 jaja, mała łyżeczka soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki, olej do smażenia
  • farsz;
  • 500 g. pieczarek, 200 g. sera żółtego
  • 4 cebule, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, sól do smaku, olej ok. dwie łyżki
Składniki