Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
Oto przed Wami krokiety z pieczarkami. Idealne jako przekąska (czy na imprezę czy na co dzień) lub danie główne. Najważniejsze o czym należy pamiętać, to dobranie odpowiedniego rozmiaru patelni - od wielkości naleśników, zależy wielkość naszych krokietów. Naleśniki lubią rozmaite farsze, dlatego dajmy pofolgować naszej wyobraźni i stwórzmy coś pysznego! :-)

Składniki

  • Naleśniki
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Przepis na idealne naleśniki do krokietów: http://ugotujiprzetestuj.blogspot.fr/2014/11/nalesniki-przepis-podstawowy-idealny-na.html

    Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. Zostawiamy je do ostygnięcia.

  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle.
    Pieczarki kroimy w drobną kostkę i dokładamy do cebuli.
    Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż płyn wyparuje.
    Na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy.

  3. Na ostudzonego naleśnika nakładamy farsz, zakładamy górę i boki naleśnika do środka, a następnie zwijamy w rulonik.

  4. Gotowe ruloniki obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

    Smakują wyśmienicie z czerwonym barszczem.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 22 sierpnia 2017
Krokieciki z barszczykiem - Lubię to :))
Składniki
  • Naleśniki
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Składniki