Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Ostatnio nie kombinuję, tylko korzystam ze starych sprawdzonych przepisów. Dzisiaj na tapecie krokiety z farszem grzybowym. Do tego oczywiście barszcz czerwony czysty, czyli niezabielany: https://smaker.pl/przepis-barszcz-czerwony-czysty,110057.html

Składniki

  • naleśniki: mleko 750 ml, woda mineralna gazowana 250 ml, jajka 2 szt, mąka pszenna 35 dkg, szczypta soli
  • farsz: pieczarki 1.5 kg
  • cebula 1 szt (duża)
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • lekko przesuszona bułka, tzw. wczorajsza (najlepiej zwykła kajzerka)
  • dodatkowo:
  • jajka 2 szt
  • bułka tarta olej do smażenia naleśników
  • masło do obsmażenia krokietów

Przygotowanie

  1. Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta, naleśniki smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.

    Farsz: Pieczarki należy umyć i obrać. niektórzy radzą, aby ich nie obierać, ale ja nie jestem zwolenniczką tego sposobu postępowania z pieczarkami. Obrane grzyby wrzucić na gotującą, osoloną wodę. Gotować 15 minut (od zagotowania). Następnie odcedzić, pozostawić do wystudzenia. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Cebulka powinna być lekko przyrumieniona.
    Gdy pieczarki są już zimne, należy je zmielić wraz z naszą wczorajszą bułeczką. Następnie do masy grzybowej dodać podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
    Naleśniki smarować farszem, zwijać krokiety. Schemat obrazkowy zwijania krokietów na moim blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2014/11/krokiety-z-pieczarkami.html



  2. Zwinięte krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażać na maśle.

    Uwaga: Do roztrzepanego jajka można dodać odrobinę soli i pieprzu, aby krokiety miały bardziej wyrazisty smak.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

Futka 23 listopada 2014
Pychoty! Chętnie się wproszę na takie krokieciki :)
Konto usunięte 23 listopada 2014
Uwielbiam wszelakiego rodzaju krokiety:)
Konto usunięte 23 listopada 2014
Apetycznie wyglądają Twoje krokiety,poproszę jednego bo zaślinię monitor ")")
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • naleśniki: mleko 750 ml, woda mineralna gazowana 250 ml, jajka 2 szt, mąka pszenna 35 dkg, szczypta soli
  • farsz: pieczarki 1.5 kg
  • cebula 1 szt (duża)
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • lekko przesuszona bułka, tzw. wczorajsza (najlepiej zwykła kajzerka)
  • dodatkowo:
  • jajka 2 szt
  • bułka tarta olej do smażenia naleśników
  • masło do obsmażenia krokietów
Składniki