Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem i pieczarkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tym razem chciałbym zaprosić wszystkich do spróbowania krokietów. To tak popularne danie, że bez żadnego ryzyka można stwierdzić, że właściwie każdy kiedyś je jadł, a i robić, też robiło już wielu... Ja tym razem chciałbym namówić wszystkich do przygotowania krokietów mięsnych z pieczarkami, zapiekanych w sosie śmietanowo-koperkowym. Niby krokiet to klasyka kulinarna, o której wiadomo wszystko, ale jak zwykle to dodatki i sposób finalnego przygotowania decydują o tym, że coś znanego potrafi zaskoczyć smakiem! Czy tak będzie i tym razem? Zapraszam was do przekonania się o tym samodzielnie je wykonując, według mojego przepisu, którego szczegóły i kolejność postępowania znajdziecie w zamieszczonym linku. Smacznego.

Składniki

  • 500 g mięsa z udek kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego gouda
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • 750 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 pęczek koperku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy.

    Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z mięsem dusimy na rozgrzanym oleju, uprzednio oprószając solą, by pieczarki puściły wodę. Odparowujemy z nadmiaru płynu. Dodajemy starty ser, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



    Jajka ubijamy ze szczyptą soli.
    Następnie dodajemy mleko i wodę.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą.
    Miksujemy na gładko.
    Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.



    Na każdy z płatów ciasta układamy po dwie łyżki farszu, zawijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym.



    Śmietanę mieszamy z mąką i koperkiem, dokładnie rozrabiamy, zalewamy krokiety i zapiekamy 25 min. w 180°C

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 22 lutego
Jak zwykle eleganckie i wykwintne danie w Pana wykonaniu. No i ten barszczyk obok obowiązkowo.
Fajna sprawa :-)
KulinarnaChwila 23 lutego
Super przepis:)
Składniki
  • 500 g mięsa z udek kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego gouda
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • 750 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 pęczek koperku
  • Sól, pieprz
Składniki