Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Krokiety z mięsem i kapustą

Składniki

  • Naleśniki: ( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników)
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Woda 1 i 1/2 szklanki
  • Mleko szklanka
  • Jajko
  • Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie)
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Olej łyżka
  • Farsz:
  • Kapusta kiszona 400 g
  • Mięso gotowane u mnie łopatka 400 g
  • Cebula

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.

    Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.

    Kapustę zalać zimną wodą.Gotować do miękkości z odrobiną soli. Ugotowaną kapustę odcedzić i wystudzić. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody.

    Mięso pokroić w większą kostkę zalać wodą ok. 1-2 cm nad mięsem. Gotować z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego oraz ziela angielskiego do miękkości.

    Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoty kolor.

    Ugotowane mięso wraz z kapustą zmielić w maszynce. Na końcu do maszynki dodać cebulę wraz olejem. Farsz doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

    Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach zwinąć i obtoczyć w jajku i bułce tartej. Podsmażać na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 15 września
Mniam i to chyba tyle ;)
KulinarnaChwila 17 września
Pyszności :)
Składniki
  • Naleśniki: ( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników)
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Woda 1 i 1/2 szklanki
  • Mleko szklanka
  • Jajko
  • Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie)
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Olej łyżka
  • Farsz:
  • Kapusta kiszona 400 g
  • Mięso gotowane u mnie łopatka 400 g
  • Cebula
Składniki