Krokiety z kurkami

Krokiety z kurkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Krokiety z kurkami nadają się na danie główne ,jak i na przystawkę.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 300 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • olej
  • Farsz:
  • 800 g kurek
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • cebula
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • sól ,pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Jajka dokładnie wymieszałem z mlekiem ,mąką ,proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
    Dużą patelnię ,umieściłem na silnym ogniu ,za pomocą pędzelka dokładnie posmarowałem tłuszczem. Wlałem ciasto ,tyle by przykryło dno patelni. Smażyłem po 2 min z każdej strony na złoty kolor.

    Farsz:

    Na maśle zeszkliłem posiekaną cebulę ,dodałem kurki ,podsmażyłem. Doprawiłem do smaku lubczykiem ,solą oraz pieprzem. Smażyłem do odparowania nadmiaru wody. Pod koniec dodałem śmietanę ,chwilę dusiłem.

    Farsz wyłożyłem na naleśniki ,zawinąłem w rulonik ,obtoczyłem najpierw w rozbełtanych jajkach ,potem w bułce tartej i smażyłem na średnim ogniu ,by się zarumieniły.

Komentarze do przepisu (16)

Wiech_K 11 kwietnia 2014
Skąd Ty masz, chłopie, kurki?
Daj adres ;-)
Konto usunięte 11 kwietnia 2014
świetne,też mam zamrożone ale podgrzybki i myślę ,że wyjdą wspaniałe:)
beeatka88 11 kwietnia 2014
ja to Pana uwielbiam za to gotowanie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 300 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • olej
  • Farsz:
  • 800 g kurek
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • cebula
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • sól ,pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
Składniki