Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami.

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty i pieczarek.

Składniki

  • Składniki do farszu:
  • pieczarki 1 kg
  • kiszona kapusta 2 kg (waga przed odciśnięcia z soku)
  • Przyprawy:
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • Majeranek
  • mielone ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Ciasto na 20 placków o średnicy 25 cm :
  • jajka kurze 6 szt.
  • mleko 3 szklanki
  • ciepła przegotowana woda 3 szklanki
  • olej 6 łyżek
  • mąka pszenna Typ - 550 4,5 szklanki
  • sól pół łyżeczki

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę, sól i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.

  2. Wykonanie farszu:

    Wypłukane w kilku wodach grzyby gotujemy do ich miękkości w litrze wody. W między czasie odciskamy z soku kapustę i wkładamy ją do większego garnczka. Do kapusty dodajemy ugotowane grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Gotujemy kapustę razem z grzybami do miękkości kapusty (około 1 godziny). Po ugotowaniu studzimy na sicie. Ostudzoną kapustę z grzybami odciskamy z wody i mielimy przez sito 5 mm. Do zmielonego farszu dodajemy przyprawy do smaku. Farsz dokładnie mieszamy.

  3. Wykonanie krokietów:

    Nagrzewamy patelnię, smarujemy kawałkiem słoniny, wlewamy chochlą ciasto, równo rozprowadzamy po patelni. Gdy placek będzie można przesuwać na patelni, przewracamy go na drugą stronę, jak kto umie i smażymy na drugiej stronie do momentu przesuwania się placka na patelni. Usmażone placki zsuwamy na odwróconą do góry dnem miskę i układamy na niej usmażone placki. Gdy usmażymy wszystkie placki to przystępujemy do formowania krokietów. Odlewamy 1 chochlę ciasta do miseczki, ciasto będzie potrzebne do sklejenia krokietów przed smażeniem. Rozkładamy placek, nakładamy 2 łyżki farszu na brzeg placka, zakładamy boczne brzegi placka do środka i zwijamy w rulon. Uformowane krokiety układamy na talerz końcówką placka do dołu.

  4. Uformowane krokiety maczamy w płynnym cieście i smażymy na gorącej patelni do ich zarumienienia z obu stron. Krokiety podajemy ciepłe wraz z czerwonym barszczykiem, lub jak kto lubi.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 25 października
Wygladaja wzorcowo! Tez mialam w weekend:)))
Docherro 26 października
Pycha,ślinka leci:)
Składniki
  • Składniki do farszu:
  • pieczarki 1 kg
  • kiszona kapusta 2 kg (waga przed odciśnięcia z soku)
  • Przyprawy:
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • Majeranek
  • mielone ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Ciasto na 20 placków o średnicy 25 cm :
  • jajka kurze 6 szt.
  • mleko 3 szklanki
  • ciepła przegotowana woda 3 szklanki
  • olej 6 łyżek
  • mąka pszenna Typ - 550 4,5 szklanki
  • sól pół łyżeczki
Składniki