Krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami

Krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Kate85
Jak przygotować domowe krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami - zobacz wypróbowany przepis krok po kroku.

Składniki

  • na ok. 12 sztuk
  • ciasto naleśnikowe:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • łyżka oliwy
  • mąka pszenna
  • mineralna woda gazowana
  • farsz:
  • ok. 2 litry kiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu i obgotowaniu)
  • 250g pieczarek (ok. 12 sztuk średnich), obranych i drobno pokrojonych
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • kilka posiekanych, wędzonych śliwek
  • ulubione przyprawy np.:
  • 1 łyeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • kumin rzymski na czubek łyżeczki
  • 1-2 łyżeczki soli
  • maggi do smaku
  • jajka i bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:
    do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i na początek 2 szklanki wody gazowanej. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką.

    Następnie, porcjami wsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

    Ciasto naleśnikowe powinno mieć dosyć rzadką konsystencję, nie może być zbyt gęste.

    Dalej, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

    Konsystencję ciasta regulujemy ilością dodawanej mąki lub wody - dlatego też nie podałam dokładnej ilości tych składników.

    Ciasto odstawiamy aby 'odpoczęło'.

    Ciasto naleśnikowe będzie najlepsze, jeżeli pozwolicie mu porządnie 'odpocząć' ;)
    Można nawet przygotować je dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc. Następnego dnia pozostaje jedynie usmażyć fantastyczne naleśniki :)

    Na patelnie wlewamy porcję ciasta, rozprowadzamy cienką warstwę na całej patelni, smażymy z obu stron, aż się zarumienią.

  2. Przygotowujemy farsz:

    Wstępnie osączoną z zalewy kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 30 minut bez przykrycia.

    Ugotowaną kapustę osączamy na sicie, studzimy - dokładnie odciskamy z nadmiaru wody o drobno siekamy.

  3. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju, gdy cała woda z patelni odparuje, dodajemy posiekaną cebulę, oprószamy cukrem, solą i smażymy jeszcze jakieś 3 minuty.

  4. Po kilku minutach do pieczarek i cebuli dodajemy rozdrobnioną kapustę kiszoną, posiekane śliwki, całość doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy jeszcze praz 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  5. Wystudzony farsz rozprowadzamy na naleśnikach, zwijamy w krokieciki i obtaczamy w panierce. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na piękny złoty kolor.

    Pyszne krokiety, wspaniałe z wigilijnym czerwonym barszczem, do zupy grzybowej (wtedy bez lanych klusek) lub po prostu same, bez dodatków :)


    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (8)

PysiaGotuje 22 grudnia 2017
Mniami, aż ślinka cieknie! :)
Nevermore 23 grudnia 2017
Właśnie jesteśmy w trakcie robienia podobnych, by nie powiedzieć takich samych hehe.
Jutro tylko na chwilę do... Czytaj całość »
Właśnie jesteśmy w trakcie robienia podobnych, by nie powiedzieć takich samych hehe.
Jutro tylko na chwilę do piekarnika i szybko wspomnienie po nich zostanie ;)

Zawsze pychotka :)
Nevermore 05 stycznia 2018
No to teraz musisz więcej gotować, by zastawę i garnek przetestować xD
Gratulacje :)


p.s. nawet człowiek... Czytaj całość »
No to teraz musisz więcej gotować, by zastawę i garnek przetestować xD
Gratulacje :)


p.s. nawet człowiek nie czuję, jak mu się rymuje ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • na ok. 12 sztuk
  • ciasto naleśnikowe:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • łyżka oliwy
  • mąka pszenna
  • mineralna woda gazowana
  • farsz:
  • ok. 2 litry kiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu i obgotowaniu)
  • 250g pieczarek (ok. 12 sztuk średnich), obranych i drobno pokrojonych
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • kilka posiekanych, wędzonych śliwek
  • ulubione przyprawy np.:
  • 1 łyeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • kumin rzymski na czubek łyżeczki
  • 1-2 łyżeczki soli
  • maggi do smaku
  • jajka i bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Składniki