Krokiety z kapustą kiszoną,cebulką i pieczarkami

Krokiety z kapustą kiszoną,cebulką i pieczarkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty z dodatkiem pieczarek i usmażonych skwarek z cebulką. Poniższy przepis jest na 20 krokietów, bardzo pysznych.

Składniki

  • Farsz:
  • kiszona kapusta 2 słoiki 900 ml
  • pieczarki 1 kg
  • słonina 10 dag
  • cebula 2 szt.
  • liście laurowe mielone szypta
  • ziele angielskie mielone szczypta
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • vegeta bez konserwantów 1 łyżka
  • sól do smaku
  • Składniki na placki 20 sztuk:
  • mąka pszenna 4,5 szklanki
  • mleko 3 szklanki
  • przegotowana ciepła woda 3 szklanki
  • olej 6 łyżek
  • sól 1 łyżeczka
  • kurze jajka 6 szt.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie placków:

    Do miski wlewamy mleko, wodę 6 łyżek oleju i wbijamy 6 jajek. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 4,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40 minut i po tym czasie smażymy placki.

  2. Przygotowanie krokietów:

    Pieczarki gotujemy (od wrzenia wody 20 min.) wraz z 4 liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową. Po ugotowaniu pieczarek dodajemy kapustę kiszoną tylko odciśniętą, nie płukaną, (sok z kapusty odlewamy do słoiczka, super witaminki do picia). Gotujemy 1 godzinę. Ugotowaną kapustę i pieczarki odcedzamy, odciskamy i mielimy. Dodajemy usmażone skwarki słoniny z cebulą, pieprz, vegete, majeranek, sól i dobrze mieszamy. I mamy gotowy farsz do naszych krokietów. Rozkładamy placek i kładziemy farsz, zawijamy w rulony i podsmażamy.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 13 sierpnia
Pyszotka:))
Składniki
  • Farsz:
  • kiszona kapusta 2 słoiki 900 ml
  • pieczarki 1 kg
  • słonina 10 dag
  • cebula 2 szt.
  • liście laurowe mielone szypta
  • ziele angielskie mielone szczypta
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • vegeta bez konserwantów 1 łyżka
  • sól do smaku
  • Składniki na placki 20 sztuk:
  • mąka pszenna 4,5 szklanki
  • mleko 3 szklanki
  • przegotowana ciepła woda 3 szklanki
  • olej 6 łyżek
  • sól 1 łyżeczka
  • kurze jajka 6 szt.
Składniki