Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ekprzepisy
Miła odmiana po mięsnych daniach.

Składniki

  • naleśniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • olej
  • Farsz:
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 200 g pieczarek
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • oliwa
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, siekamy drobno natkę pietruszki, a czosnek możemy pokroić w plasterki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i pokrojony czosnek, po chwili dodajemy pieczarki, mieszamy i doprawiamy solą, podsmażamy dopóki nie odparuje woda z pieczarek. Kroimy drobno kapustę kiszoną i wraz z posiekaną wcześniej natką dodajemy do pieczarek, chwile jeszcze podsmażamy i wszystko zalewamy bulionem, wrzucając liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu jakieś 30-40 minut. Następnie studzimy.

  2. Międzyczasie smażymy naleśniki. W niewielkim garnku lub misce mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko, sól. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki.
    Na naleśniki nakładamy wystudzony farsz. Boki naleśnika składamy do środka a następnie zwijamy.
    Panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor z obu stron.

Składniki
  • naleśniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • olej
  • Farsz:
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 200 g pieczarek
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • oliwa
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
Składniki