Krokiety z grzybami leśnymi

Krokiety z grzybami leśnymi
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Krokiety grzybowe jak u babci. W sezonie używamy oczywiście świeżych grzybów, poza sezonem można użyć mrożonych.

Składniki

  • ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2-3 jajka 2 czubate szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli morskiej 3 łyżki oliwy z tymianki
  • farsz:
  • 1 kg grzybów leśnych świeżych lub mrożonych masło cebula czosnek sól morska pieprz ziołowy chili gałka muszkatołowa pieprz czarn

Przygotowanie

  1. Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.

    Grzyby dusimy na maśle z cebulą i czosnkiem, odparowujemy. Po uduszeniu mielimy w maszynce i doprawiamy przyprawami do smaku. Farszem smarujemy naleśniki i zwijamy.

    Krokiety najlepiej smakują odsmażone na oleju, posypane świeżym lubczykiem i skropione sosem sojowym.

Komentarze do przepisu (2)

polkangaroo 03 maja 2018
Bedę jeść to danie przez min. trzy dni. Moje ulubione smaki. Mogę jutro zastąpić świeże lub mrożone na... Czytaj całość »
Bedę jeść to danie przez min. trzy dni. Moje ulubione smaki. Mogę jutro zastąpić świeże lub mrożone na prawdziwki suszone namoczone albo pieczarki?
Smaki lasu... tęsknię za lasem i grzybobraniem.
FoodSafari 03 maja 2018
Proponuję udusić pieczarki na maśle i do nich wkruszyć 1-2 suszone grzybki dla wzmocnienia smaku.

Same... Czytaj całość »
Proponuję udusić pieczarki na maśle i do nich wkruszyć 1-2 suszone grzybki dla wzmocnienia smaku.

Same suszone nawet wymoczone w mleku, mają bardzo mocny smak i aromat (który osobiście bardzo lubię), ale wiem, że nie wszyscy lubią. więc jeśli zdecydujesz się na wersję z suszonymi grzybami proponuję przełamać smak farszu sparzoną kiszoną kapustą lub/i ugotowaną kaszą np. orkiszową, pęczakiem lub perłową.

Pozdrawiam
Składniki
  • ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2-3 jajka 2 czubate szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli morskiej 3 łyżki oliwy z tymianki
  • farsz:
  • 1 kg grzybów leśnych świeżych lub mrożonych masło cebula czosnek sól morska pieprz ziołowy chili gałka muszkatołowa pieprz czarn
Składniki