Krokiety bez naleśników

Krokiety bez naleśników
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Lenistwo czasami wdaje się we znaki, a jeść coś tak pysznego jak krokiety, chce się. No to pogłówkowaliśmy i oto są. Krokiety bez naleśników. Oczywiście z obiadu sprzed dnia.

Składniki

  • 500 g ugotowanych żołądków drobiowych
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 200 ml rosołu drobiowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ugotowane żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Razem z pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, dodajemy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty.
    Tak przygotowany farsz studzimy, 1/3 mielimy, dodajemy z powrotem do farszu, wbijamy 1 jajko, wsypujemy bułkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Formujemy krokiety, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach z dodatkiem soli, pieprzu i papryki, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
    Podajemy z barszczem.

Komentarze do przepisu (7)

babcitereskiciasta 06 listopada 2018
Super pomysł.:)
bryssska 07 listopada 2018
Wyglądają pysznie ;-D
julio18 25 listopada 2018
Może to jest sznycel, może kotlet, może farsz obsmażany ale na pewno nie jest to krokiet.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g ugotowanych żołądków drobiowych
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 200 ml rosołu drobiowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól, pieprz
Składniki