Krewetki z makaronem tagliatelle

Krewetki z makaronem tagliatelle
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: alepysznie
Krewetki z makaronem tagliatelle w aromatycznym sosie z dodatkiem białego wina i świeżego szczypiorku.

Składniki

  • Makaron tagliatelle – 150 g
  • Krewetki – 250 g
  • Masło – 50 g
  • Świeży szczypiorek
  • 1 cebula szalotka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Pół kieliszka białego wina
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, imbir, kolendra

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente.

  2. Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i soku z połowy cytryny.

  3. Rozgrzewamy patelnie i rozpuszczamy połowę masła z dodatkiem oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy krewetki, posiekany czosnek, posiekany szczypiorek, posiekaną papryczkę chilli, łyżkę sosu rybnego, brązowy cukier, imbir, kolendrę i smażymy okoły minuty. Wlewamy białe wino i gotujemy, aż alkohol wyparuje. Pod koniec dodajemy i rozpuszczamy masło, aby troszkę zagęścić sos. Wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i gotowe.

Składniki
  • Makaron tagliatelle – 150 g
  • Krewetki – 250 g
  • Masło – 50 g
  • Świeży szczypiorek
  • 1 cebula szalotka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Pół kieliszka białego wina
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, imbir, kolendra
Składniki