krewetki w maśle i winie

krewetki w maśle i winie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: fafiatko
lub w oliwie i soku z lemonki

Przygotowanie

  1. Krewetki w wersji maślano -winnej:
    Kupiłam mrożone krewetki argentyńskie (są bardzo delikatne i średniej wielkości). Rozmroziłam je, oderwałam im nóżki i wycięłam czarną kreskę.
    Na patelni rozpuściłam masło z chili i po podkręceniu gazu wrzucam krewetki i wyciśnięty czosnek- nie wcześniej bo zbrązowieje.
    Gdy krewetki z jednej strony się zetną- dosłownie pare minut, przewracam je na drugą stronę i podlewam winem. Ogień powinien być porządny- tak aby wino zaczęło od razu wrzeć.



  2. Potrząsam patelnią pare razy, wino powinno odparować i zrobi się wraz z masłem emulsyjny sos. Gdy krewetki są już całkowicie zcięte- (koło 3 min, w zależności od wielkości), wyłączam ogień. Całość posypuje nacią, potrząsam pare razy i wykładam na półmisek.
    Próbowałam paru przepisów, ale lubemu ten smakuje najbardziej. Smacznego!

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 21 stycznia 2018
Uwielbiam krewetki po każdą postacią.
Narobiłaś mi teraz wielkiego smaka, a obiad na dziś już gotowy... Czytaj całość »
Uwielbiam krewetki po każdą postacią.
Narobiłaś mi teraz wielkiego smaka, a obiad na dziś już gotowy xD
Pychotka :D
Kardamonovy 22 stycznia 2018
Najlepsze :).
DomowaPiwniczka 26 stycznia 2018
rany... jakie wielkie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki