Krewetki tandoori z orientalnym sosem orzechowym

Krewetki tandoori z orientalnym sosem orzechowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Krewetki tandoori z orientalnym sosem orzechowym

Składniki

  • 700 g krewetek królewskich, oczyszczonych
  • Marynata:
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kolendry w proszku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/8 łyżeczki curry
  • Orientalny sos orzechowy:
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3-4 łyżki wody
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i włożyć do niej oczyszczone krewetki, na co najmniej 2 godziny.

  2. Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 200 stopni.

  3. Do kosza urządzenia włożyć zamarynowane krewetki.

  4. Ustawić czas na 10 minut, wsunąć kosz i kontynuować smażenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Podczas smażenia co jakiś czas podnieść kosz i nim potrząsać, aby krewetki równomiernie się usmażyły.

  5. Gdy krewetki się smażą przygotować sos – cukier mieszać z octem ryżowym, sosem sojowym i wodą, aż się rozpuści, dodać masło orzechowe i mieszać do uzyskania konsystencji sosu, w razie potrzeby dodać więcej wody.

  6. Wskazówka:

    W zależności od wielkości krewetek mogą one wymagać krótszego lub dłuższego czasu smażenia. Po 7 minutach zaleca się spróbować czy są gotowe, krewetki powinny być miękkie, nie powinny być gumowate, jeśli tak się stanie, oznacza to, że zostały przesmażone.

Składniki
  • 700 g krewetek królewskich, oczyszczonych
  • Marynata:
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kolendry w proszku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/8 łyżeczki curry
  • Orientalny sos orzechowy:
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3-4 łyżki wody
  • pieprz do smaku
Składniki