Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis lekko zmodyfikowany - w oryginale Jamie grillował kurki bez użycia tłuszczu, w mojej propozycji są podsmażane na maśle.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 187
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 517
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 66
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 187
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 517
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 66
Składniki
Suszone grzyby przesypujemy do wysokiego naczynia i zalewamy gorącym bulionem.
Cebulę kroimy na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę. Podsmażamy, aż się delikatnie zeszkli. Następnie wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy, żeby dokładnie oblepił się cebulką. Dolewamy wino i cały czas mieszamy, aż odparuje.
Odcedzamy bulion z grzybów, grzyby przekładamy do miseczki. Gdy wino już wyparuje wlewamy po 1 chochelce bulionu. Cały czas mieszamy, aż bulion odparuje i czynność powtarzamy aż do skończenia bulionu.
Gdy ryż będzie al dente dodajemy do niego odcedzone z bulionu grzyby, świeżo starty parmezan i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy kurki (w całości). Przesmażamy je do miękkości, następnie odcedzamy z masła i delikatnie mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.
Na talerzu układamy ryż, na nim kurki z pietruszką, wierzch posypujemy startym parmezanem.
Smacznego :)