Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowa kartoflanka"
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 21
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1049
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 718
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 141
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 211
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 312
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 21
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1049
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 718
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 141
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 211
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 312
Składniki
Cebulę obrać, posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić na kawałeczki. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę.
Dołożyć ziemniaki i marchewkę, krótko razem podsmażyć. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować pod przykryciem 20 minut.
Krewetki opłukać, osuszyć. Na długie, drewniane wykałaczki nadziewać po trzy krewetki. Skropić je sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć szaszłyki z krewetek i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec oprószyć solą.
Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać. Z garnka wyjąć 2 łyżki pokrojonych warzyw. Pozostałe ziemniaki i marchewkę zmiksować wraz z wywarem na gładki krem. Zaprawić go śmietaną.
Ewentualnie lekko posolić do smaku. Zupę rozlać do kokilek. Do każdej włożyć po porcji odłożonych warzyw. Posypać szczypiorkiem. Podawać z szaszłykami z krewetek.Źródło: Życie na gorąco