Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem z zielonych szparagów"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22492
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 111
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22492
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 111
Składniki
Szparagi umyć, osuszyć, główki odkroić, odłożyć. Zdrewniałe końcówki odciąć. Cebulę obrać z łupin, posiekać w kostkę, zeszklić w rondlu na maśle, dodać szparagi, bulion, sól i szczyptę cukru.
Szparagi dusić w bulionie przez ok. 20 minut. Osobno w małej ilości wody ugotować główki. Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z żółtkiem, zabielić śmietaną, dosmakować.
Gorącą zupę-krem rozlać na porcje, do każdej włożyć szparagowe główki i udekorować świeżo posiekaną zieleniną. Serwować od razu.
ok. 45 minut
Zupa nabierze wyjątkowego smaku, jeśli rozpuścisz w niej odrobinę sera z przerostem niebieskiej pleśni typu Lazur.Źródło: Twoje Imperium