Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem z zielonych listków"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5174
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 37
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5174
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 37
Składniki
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wsyp mąkę, mieszając przygotuj jasną zasmażkę. Zalej ją bulionem warzywnym (może być z kostki), rozmieszaj.
Szpinak przebierz, opłucz. Oderwij ogonki. Liście grubo posiekaj. Umytą i osuszoną natkę pozbaw łodyg. Liście poszatkuj. Oczyść starannie roszponkę, odkrój korzonki. Porozdzielaj kępki listków.
Do bulionu wsyp szpinak, natkę oraz połowę przygotowanej roszponki. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
Mleko połącz z kremówką, zahartuj 1-2 chochelkami zupy, wlej do garnka. Jeszcze chwilę ogrzewaj razem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wsyp resztę roszponki.
Połówkę bagietki pokrój w kromki, a następnie w dużą kostkę. Zrumień na suchej patelni lub opiecz na blasze w piekarniku. Zupę podawaj z grzankami.Źródło: Świat kobiety