Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem z pieczonych buraków"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Umyj buraki. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż buraki na kawałkach folii aluminiowej. Oprósz je solą i zawiń folią. Piecz 40-50 minut. Owiń folią ząbek czosnku, dołóż do buraków i piecz 20 minut.
Pokrój w kostkę pozostałe warzywa i podsmaż w rondlu na łyżce oliwy (3-4 minuty). Obierz upieczone buraki i czosnek, pokrój i dodaj do warzyw.
Zalej warzywa bulionem, zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10-15 minut.
Zmiksuj zupę na gładki, gęsty krem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 5. Podawaj zupę z łyżeczką śmietany. Posyp kilkoma listkami bazylii.Źródło: Olivia