Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem z grzankami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Rozdrobnij obraną i umytą marchewkę. Warzywa włóż do garnka. Dodaj obrany korzeń pietruszki (w całości).
Do tak przygotowanych warzyw dodaj masło, wlej litr bulionu warzywnego albo mięsnego (może być z kostki). Możesz także użyć wywaru, na którym np. gotowałaś mięso poprzedniego dnia.
Całość doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy zielony groszek wraz z zalewą z puszki. Gotuj jeszcze 5 minut.
Na koniec wlej do gotującej się zupy mleko (jeśli wolisz, możesz użyć chudej śmietany), całość zagotuj i zdejmij z ognia. Z zupy usuń korzeń pietruszki. Resztę zmiksuj na gładki i aksamitny krem.
Zmiksowaną zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Tosty pokrój w kostkę. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć pieczywo i usmaż rumiane grzanki (możesz też opiec chleb w tosterze, a potem pokroić). Zupę rozlej do miseczek lub talerzy, podawaj z grzankami. Dowolnie udekoruj.Źródło: Świat kobiety