Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krem brokułowy"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 187
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 187
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Gdy wystygną, obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz ze skórki, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Z brokuła odetnij twardą łodygę, opłucz i podziel na różyczki.
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie warzywa przełóż do głębokiego rondla, zalej wodą i gotuj 15-20 min. Po tym czasie dodaj rozdrobnione brokuły i gotuj tak długo aż będą miękkie (nie dłużej niż 10 min, bo stracą kolor). Kilka różyczek brokuła wyjmij łyżką cedzakową i odłóż do dekoracji. Zupę zmiksuj blenderem, dopraw szczyptą cukru, solą i pieprzem. Ponownie zagotuj i zabiel śmietaną. Aby śmietana się nie zwarzyła, połącz ją z mąką, dodaj kilka łyżek ciepłej zupy i wymieszaj. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj śmietanę do gorącej zupy. 3. Zagotowaną zupę rozlej na talerze, udekoruj brokułami i siekanym jajkiem. Można podawać ją też z grzankami, groszkiem ptysiowym, prażonymi ziarnami dyni lub wędzonym łososiem.
40 minut Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie