Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kratka drobiowa z paprykami"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3151
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 258
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3151
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 258
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna
Papryki oczyść z gniazd nasiennych, umyj, osusz. Pokrój na cienkie paseczki. Do rondla wlej wodę, włóż paseczki papryki. Gotuj na małym ogniu 3-5 minut (papryka powinna być miękka). Osącz na sicie, ew. dodatkowo osusz ręcznikiem kuchennym.
Piersi kurczaka dokładnie oczyść z błonek. Pokrój wzdłuż na cienkie paseczki. Na deseczce ułóż 4 lub 5 paseczków mięsa (w zależności od wielkości paseczków papryki). Poprzecznie ułóż na przemian kolorowe paski papryki, przeplataj je z mięsem, tworząc krateczkę.
Kratkę oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (lub innymi ulubionymi ziołami i przyprawami). Dużą ilość oleju rozgrzej w rondlu. Ostrożnie włóż kratę, usmaż z obydwu stron na rumiano. Wyjmij, ułóż na papierowym ręczniku, osącz.
Kratkę drobiową podawaj z pieczonymi lub smażonymi ziemniaczkami i pozostałą papryką. Ew. udekoruj gałązkami świeżego tymianku.
<strong>Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,60 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie