Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Danie smaczne i pożywne :) Polecam.

Składniki

  • Ziemniaki gotowane ok.50dkg. /mogą być z wczorajszego obiadu/
  • kilka liści bazylii, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypioru
  • 10dkg. żółtego sera, jajko,ok. pół szklanki mąki.olej do smażenia
  • pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej, sól i pieprz do smaku
  • Na sos : 20dkg. pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła,
  • mały kubek śmietany 12%, 1 łyżeczka mąli, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotujemy sos.Pieczarki umyć, obrać i pokroić w paski , podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i dusić przez chwilę pod przykryciem. Następnie wymieszać śmietanę z mąką, zaprawić nią pieczarki i doprawić solą i pieprzem.

  2. Zmielone w maszynce do mięsa ziemniaki, mąkę ,starty na grubych oczkach ser, porwaną bazylię, posiekaną nać pietruszki i szczypioru,oraz jajko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, doprawiając papryką, solą i pieprzem.

  3. Z masy ziemniaczanej uformować kotleciki i oprószyć mąką

  4. Na patelnię wlać olei i smażyć kotlety z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Trzeba uważać, aby ogień nie był za duży, bo kotlety mogą się za mocno przyrumienić, a w środku będą surowe.

  5. Gotowe kotleciki polać sosem pieczarkowym i podać np. z surówką z pomidorów i cebuli. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (17)

Konto usunięte 28 czerwca 2013
Muszą być ekstra smaczne , zabieram do zrobienia :))pozdrawiam :))
kasia90 28 czerwca 2013
Fajna alternatywa na pozostałe ziemniaki z obiadu:)
USMIECH 28 czerwca 2013
Przepis pierwsza klasa. Zabieram i zostawiam kciuka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ziemniaki gotowane ok.50dkg. /mogą być z wczorajszego obiadu/
  • kilka liści bazylii, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypioru
  • 10dkg. żółtego sera, jajko,ok. pół szklanki mąki.olej do smażenia
  • pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej, sól i pieprz do smaku
  • Na sos : 20dkg. pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła,
  • mały kubek śmietany 12%, 1 łyżeczka mąli, sól, pieprz
Składniki