Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem pleśniowym według Ewy Wachowicz

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem pleśniowym według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Pyszne, jarskie kotlety z farszem pieczarkowym. Przepis pochodzi z 438. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia
  • Farsz:
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2-3 plasterki sera z niebieską pleśnią
  • sól
  • pieprz
  • Do podania:
  • sałatka z pomidorów i cebuli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ugnieść na purée lub przecisnąć przez praskę.

  2. Masło roztopić na patelni. Wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pokrojone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażyć. Wkruszyć ser. Gdy się roztopi, zdjąć z ognia.

  3. Do przestudzonego purée wybić jajko. Wsypać mąkę. Doprawić solą i pieprzem.

  4. Dłonie zwilżyć wodą. Nabrać porcję ciasta ziemniaczanego, rozpłaszczyć, nałożyć farsz. Zlepić i uformować zgrabny kotlecik. Obtoczyć w bułce tartej. W ten sam sposób zrobić kolejne kotlety i usmażyć na maśle klarowanym.

  5. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sałatką z pomidorów i cebuli.

Składniki
  • 6 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia
  • Farsz:
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2-3 plasterki sera z niebieską pleśnią
  • sól
  • pieprz
  • Do podania:
  • sałatka z pomidorów i cebuli
Składniki